Goveđi kolostrum je prepun hranljivih materija koje se bore protiv bolesti i podstiču rast, zbog čega može efikasno da pojača imunitet, leči infekcije i ponudi mnoge slične koristi ljudima tokom života.
Njegove dokazane zdravstvene prednosti su uglavnom povezane sa specifičnim proteinskim jedinjenjima.
Kolostrum uključuje biološki aktivne elemente i bakteriostatske supstance kao što su enzimi, hormoni, poliamidi, derivati nukleinskih kiselina, aminokiseline. Bakteriostatske supstance uključuju imunoglobuline, laktoperoksidazu, laktenine, laktoferine, lizozime i leukocite.
- Laktoferin – Laktoferin je protein uključen u imuni odgovor vašeg tela na infekcije, uključujući one izazvane bakterijama i virusima.
- Faktori rasta – Faktori rasta su hormoni koji stimulišu rast. Goveđi kolostrum je posebno visok u dva hormona zasnovana na proteinima, faktorima rasta 1 i 2 sličnim insulinu, ili IGF-1 i IGF-2.
- Vitamini – u obliku koji se lako apsorbuje. Vitamini uključeni u kolostrum su rastvorljivi u mastima (A, D, E i K) i rastvorljivi u vodi (tiamin, riboflavin, piridoksin, kobalamin, niacin, biotin, pantotenska kiselina, folna kiselina, nikotinska kiselina i holin).
- Minerali – kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum
Efekti kolostruma koji jačaju imunitet su uglavnom zbog visoke koncentracije IgA i IgG antitela.
Kolostrum podstiče rast i zdravlje novorođenčadi, ali istraživanja pokazuju da uzimanje dodataka goveđeg kolostruma može unaprediti imunitet, pomoći u borbi protiv infekcija i poboljšati zdravlje creva tokom života.
Kolostrum sadrži sve neophodne hranljive materije za novorođenče u prvim danima života koje imaju dugotrajne pozitivne efekte. Goveđi kolostrum se koristi za ljudske dodatke ishrani zbog visoke koncentracije bioaktivnih proteina, vitamina, minerala, faktora rasta, kao i slobodnih i konjugovanih oligosaharida.
Goveđi kolostrum se sastoji od esencijalnih hranljivih materija kao što su proteini, masti, vitamini i minerali.
Pored toga, goveđi kolostrum sadrži visoke nivoe bioaktivnih jedinjenja, uključujući oligosaharide, imunoglobuline, laktoferin i lizozim, koji imaju dobro okarakterisanu ulogu u obezbeđivanju pasivnog imuniteta, antimikrobne zaštite, pomažu u apsorpciji gvožđa u telu i podržavaju zdravlje crevne sluznice.
Goveđi kolostrum poboljšava ljudsko zdravlje poboljšavajući imunološku odbranu i gastrointestinalno zdravlje ljudi svojim bioaktivnim komponentama. Odnos između ljudske potrošnje goveđeg kolostruma i imunološke odbrane je naučno istražen dugi niz godina kako bi se bolje razumela imunološka aktivnost goveđeg kolostruma.
Nekoliko studija ukazuje na to da se goveđi kolostrum koristi u kliničkoj i terapijskoj primeni. Oralno uzimanje goveđeg kolostruma, na primer, utiče na imunitet creva, što je rezultat povećane koncentracije prirodnih ubica, limfocita. IgG u goveđem kolostrumu je takođe sposoban da promeni urođeni i adaptivni imunitet vezivanjem za patogene što dovodi do fagocitoze i odbrane.
KOLOSTRUM I ZDRAVLJE SPORTISTA
Istraživanja pokazuju da suplementi kolostruma mogu biti posebno efikasni u jačanju imuniteta kod profesionalnih sportista. Goveđi kolostrum takođe često preferiraju sportisti zbog izdržljivosti i otpornosti jer nudi visoku nutritivnu vrednost.
Sportisti stalno rade na tome da se fizički i fiziološki održe na najvišem nivou u visoko takmičarskom okruženju. Za ovo, pored programa ishrane, često koriste razne suplemente. Brojna istraživanja ukazuju da goveđi kolostrum pozitivno utiče na imuni sistem i razvoj mišića kod sportista. Istraživanja pokazuju da je upotreba kolostruma kod sportista efikasna kod hipertrofije, povećanja mišićne snage i smanjenja telesne masti.
Konkretno, zbog svog bogatog sadržaja IGF-1, goveđi kolostrum doprinosi produženju trajanja vežbanja povećavajući kapacitet puferovanja mišića tokom vežbanja visokog intenziteta.
12-nedeljna studija na 35 odraslih trkača na daljinu otkrila je da svakodnevno uzimanje goveđeg kolostruma povećava količinu pljuvačnih IgA antitela za 79% u poređenju sa početnim nivoima. Istraživači sugerišu da viši nivoi IgA u pljuvački mogu povećati imunitet i poboljšati sposobnost tela da se bori protiv infekcija gornjih disajnih puteva.
Druga studija na 29 muških biciklista otkrila je da uzimanje 10 grama goveđeg kolostruma dnevno tokom 5 nedelja sprečava opadanje imunih ćelija nakon vežbanja i smanjuje rizik od razvoja simptoma infekcije gornjih disajnih puteva.
PROIZVODNJA DIMAS KOLOSTRUMA
U zavisnosti od toga kako se uzgajaju krave, goveđi kolostrum takođe može da sadrži antibiotike, pesticide ili sintetičke hormone. Međutim, možete kupiti kolostrum koji je testiran kako bi se osiguralo da konačni proizvod ne sadrži ova jedinjenja.
Dimas Colostrum poseduje analitičke sertifikate koji garantuju potpunu bezbednost. Testiran je na prisustvo teških metala, arsena, kadmijuma, žive, aflatoksina, antibiotika, bakra, ima analitički sertifikat o mikrobiološkoj ispravnosti.
Dimas kolostrum u prahu se pravi od kolostruma koji dolazi iz Holandije, od krava sa otvorenih pašnjaka tj. krave koje se ne uzgajaju na farmi. Pridržava se pravilo po kome se sakuplja kolostrum – samo u prva 24 sata nakon porođaja. Sav kolostrum se prerađuje u Holandiji.
Procesi uključeni u pripremu goveđeg kolostruma za humanu suplementaciju igraju ključnu ulogu u očuvanju i održavanju aktivnosti bioaktivnih molekula. Pošto je goveđi kolostrum multifunkcionalna hrana koja nudi bezbroj prednosti za ljudsko zdravlje, procena glavnih procesa koji se koriste u njegovoj pripremi je ključna tačka diskusije.
Dimas kolostrum se dobija sušenjem zamrzavanjem – metodom sušenja koja uključuje dva koraka:
- Prvo se proizvod zamrzne i suspenzija se kristališe na niskoj temperaturi.
- Tečnost se zatim sublimira iz čvrstog stanja kroz parnu fazu pod sniženim pritiskom.
Liofilizirani proizvodi zadržavaju svoj originalni oblik i teksturu, a ovaj postupak minimizira gubitak hranljivih materija usled niske temperature obrade i brzog prelaska smrznutog materijala iz hidratnog u anhidrovani. Iz tog razloga je ova vrsta sušenja poželjna tehnika dehidracije za biološke materijale osetljive na toplotu.
Sušenje zamrzavanjem je često poželjnije u sektoru biotehnologije i proizvodi osušeni na ovaj način mogu se čuvati više od godinu dana bez gubitka bioloških svojstava.
PREDNOSTI KONZUMIRANJA DIMAS KOLOSTRUMA
Dimas kolostrum je visokokvalitetni čisti kolostrum u prahu bez aditiva.
Konzumiranje čistog kolostruma u prahu tokom života donosi velike prednosti:
- Jačanje imunog sistema
- Zdravlje za varenje
- Poboljšanje vitalnosti
- Regeneracija tkiva
- Antioksidativna zaštita
- Izvor energije
- Ćelijsko zdravlje
- Podržava proces gubitka težine
NAČIN UPOTREBE DIMAS KOLOSTRUMA
Najbolje ga je konzumirati ujutru na prazan stomak
Dnevna doza za odrasle i decu stariju od 12 godina – 3 g
Dnevna doza za decu od 3 do 12 godina – 1 g
Kolostrum se može rastvoriti u 100 ml vode, jogurta ili mleka, ili u hrani u kojoj će se rastvoriti, poput ovsenih pahuljica, smutija itd.
KAKO ČUVATI DIMAS KOLOSTRUM
Na hladnom i suvom mestu, ne izloženo sunčevoj svetlosti.
NAPISALA: Aleksandra – Život bez toksina, diplomirani molekularni biolog
https://vvv.instagram.com/zivot_bez_toksini/
REFERENCA: https://vvv.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8624701/